Ett kontinentalt varuhus

När K M Lundberg, Stockholms mest framgångsrika detaljhandlare under 1800-talets sista decennier, bestämmer sig för att samla alla sina verksamheter under ett tak blir resultatet Stockholms första varuhus efter kontinentala förebilder. Huset byggs efter ritningar av en av det snabbt växande Stockholms populäraste arkitekter, Erik Josephson, som också har ritat Daneliuska huset på andra sidan Stureplan, Grand Hotel i Saltsjöbaden och Skandinaviska Kredits bankpalats på Stora Nygatan i Gamla Stan. Fasaderna pryds av ett överdåd av stilelement i en blandning som inte underordnar sig konventionella regler och stilideal. Ett hus inspirerat av medeltida riddarborgar i Loire, renässanspalats i Venedig, barockkyrkor i  Tyskland och varuhus som Printemps och La Samaritaine i Paris. Och med en tornkupol som skjuter 40 meter upp mot himlen. Det invigs den 25 september 1898.

Idén att samla det mesta en välbärgad familj kan tänkas behöva i form av kläder och inredning under ett tak är något helt nytt i Stockholm. Här kan en växande medelklass ekipera sig och inreda sina hem enligt de senaste trenderna. Invändigt är huset lika modernt som det utvändigt är historiserande. Här finns hissar för både varor och kunder, centralvärme och ett internt telefonsystem. Till en början rymmer de tre översta våningarna en hotellverksamhet, som dock snart får maka på sig för den växande handelsrörelsen.

Varuhuset på Stureplan får i sin första skepnad en kort blomstringstid. 1902 slår Lundberg sina påsar ihop med sin värste konkurrent, Joseph Sachs, som nyligen tagit över sin morfar Joseph Lejas butiksrörelse. Sachs har på kort tid moderniserat Leijas sömniga och lite mossiga ”25-öresbasarer” till en rörelse som lockar det nya Stockholm. Det sammanslagna företaget får det neutrala namnet Nordiska Kompaniet (NK).

Huset på Stureplan genomgår sin första stora ombyggnad när K M Lundbergs varuhus förvandlas till NK. För renoveringen ansvarar tidens stora innearkitekt – Ferdinand Boberg.

Efter sammanslagningen drar sig Lundberg så småningom ur, och Sachs blir ensam huvudägare. Han lånar pengar och tar in nya ägare för att kunna bygga ett nytt stort varuhus. När det nya NK på Hamngatan slår upp portarna 1915, byggt efter samme Ferdinand Bobergs ritningar, stänger varuhuset på Stureplan.