Ett nytt huvudkontor

Axel Ax:son Johnson, Generalkonsuln, tar över huvudrollen i sin fars företagsgrupp efter dennes bortgång 1910. Han vill ha ett modernt och praktiskt huvudkontor för en växande företagsgrupp som nu huvudsakligen består av rederiet Nordstjernan, Avesta Jernverk och handelsföretaget A. Johnson & Co. När huset på Stureplan blir tomt efter NK:s flytt till Hamngatan slår han till.

Men Erik Josephsons svulstiga skapelse, som endast har halvannat decennium på nacken, faller inte Generalkonsuln i smaken. Han anlitar Ivar Tengbom för en omfattande renovering. Tengbom är en ung arkitekt som senare kommer att sätta sin prägel på Stockholm med byggnader som Konserthuset vid Hötorget, Enskilda Bankens huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan, Handelshögskolan på Sveavägen och Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan.

Renoveringsarbetena inleds 1916. I stort sett allt görs om. Bort med sagoromantik och exotism. In med styrka, orubblighet och framtidstro.

Först 1919 är det nya kontoret färdigt för inflyttning. När byggnadsställningarna monteras ned kan häpna stockholmare beundra ett hus i en väsentligt stramare stil än det som stod där innan byggnadsställningarna monterades upp. Arkitekten själv anser att om byggnaden tidigare haft ett ”könlöst yttre”, så återger ombyggnaden ”exteriören dess mandom”.

Borta är tornkupolen. I stället pryds taket av en mastkorg. Av det lite dekadenta och parfymdoftande sagoslottet har blivit ett fartyg som klyver framtidens vågor.